Повече за витражите

Витражите са художествени произведения от плоско стъкло, които се ползват с голяма популярност.

Приложението им е широко, тъй като могат да се вграждат в интериорни и екстериорни врати, врати на мебели /кухненски шкафове и други/, прозорци. Посредством голям избор от техники се изработват паравани, стъклени маси, лампи, аплици, фамилни гербове, кутии за бижута, стенни часовници и други.

На практика витражите се използват навсякъде: внасят красота и добро настроение, както у дома – в гостната и кабинета, в кухнята и банята, така и в хотели, офиси, ресторанти, дискотеки.

С витража можете да украсите стъклото , като запазите неговата прозрачност или обратно – с цветни стъкла да защитите помещението от чужд поглед или да скриете нежелана гледка отвън.

В зависимост от техниката, която се използва витражите са :

класически витражи
  • Класически – нарязаните предварително стъкла се сглобяват посредством метални /месингови, оловни, цинкови/ шпросни. Витраж, изработен по този начин може успешно да се монтира в стъклопакет.
витражи тип тифани
  • Тифани - технология, създадена в края на 19 век и е наречена на своя създател Луис Комфорт Тифани /1848г – 1933г/. Всяко парче стъкло /цветно или не/ се обрамчва с медна лента, след което отделните елементи се спояват. С тази техника се изработват лампи, аплици, стенни часовници, кутии за бижута, гербове, паравани и други.
витражи тип фюзинг
  • Фюзинг - вид топлинна обработка на стъклото. Върху предварително подбрано стъкло се подреждат късове от друго стъкло /обикновено цветно/ , след което се изпичат в специална пещ.
псевдо витражи
  • Псевдо витражи – широко разпространена техника поради ниската си цена. За изработка на тези витражи се използват "не витражни" материали като фолия, лакове, бои и др. Това води до понижено качество и срок на годност на така изработения витраж.

Съществуват и други видове обработка на стъклото, като гравиране, песъкоструене, заскрежаване, стъклопис и други. Чрез съчетаване на тези техники се получават най-сполучливите и неповторими витражи.

Всеки витраж се започва с проект на художника – индивидуален за всеки клиент в реални размери. Изработват се няколко проекта , съответстващи на желанието на клиента и на интериора на помещението.

Следва подбор на подходящите стъкла, чийто избор е неограничен по цвят и релеф.В едни случаи се използват прозрачни стъкла, които създават ефект за лекота, в други цветни, изглеждащи ефектно при отразяване на светлината. Могат да се използват и в комбинации в зависимост от индивидуалните желания и предназначение.